Міжнародна наукова конференція за проектом IGCP 610


Міжнародна наукова конференція «Від Каспію до Середземномор’я: зміни оточуючого середовища та реакція людини протягом четвертинного періоду»

З 12 по 19 жовтня 2013 р. на базі Інституту наук про Землю Державного університету Іллі (м. Тбілісі, Грузія) проходила Перша пленарна конференція та польові екскурсії за проектом IGCP 610 (Міжнародна програма геологічної кореляції) «Від Каспію до Середземномор’я: зміни оточуючого середовища та реакція людини протягом четвертинного періоду».

Основною метою проекту IGCP 610 є забезпечення міждисциплінарної та міжрегіональної кореляції геологічних, археологічних, екологічних та антропологічних даних задля того, щоб: а) дослідити взаємозв’язки між змінами оточуючого середовища та адаптацією людини протягом четвертинного періоду; б) створити мережу дослідників та організаційну структуру для розвитку нових міждисциплінарних дослідницьких ініціатив; в) забезпечити рекомендації фахівцям у галузі збереження культурної спадщини, політичним діячам та широкій громадськості й акцентувати увагу на актуальності вивчення Каспійсько-Чорноморсько-Середземноморського коридору для більш глибокого розуміння історії Євразії, змін оточуючого середовища та їх значення, а також майбутнього впливу на людей.

Робота пленарних засідань конференції (13-14 жовтня) складалася як з усних доповідей, так і з постерних презентацій, та розподілялася на наступні секції: «Стратиграфія та палеоекологічні реконструкції», «Сучасні екосистеми», «Археологія, історія та етнологія», «Моделювання», «Геодинаміка та активна тектоніка», «Зміни рівня моря та палеоекологічні реконструкції», «Палінологія та палеонтологія».

Особливою і найцікавішою частиною конференції стали польові екскурсії (15-18 жовтня), під час яких учасники даного заходу ознайомилися з різноманітними археологічними, геологічними та культурно-історичними об’єктами Грузії, а також помилувалися прекрасними осінніми гірськими пейзажами. Учасники проекту відвідали, зокрема, м. Дманісі, де були відкриті найдавніші на території Євразії (1,75 млн. років) залишки первісної людини; печеру Бонді, в якій знайдені сліди перебування палеолітичної людини; державний заповідник «Сатаплія», в якому можна побачити сліди динозаврів і чудову карстову печеру; бальнеологічні курорти Цхалтубо і Боржомі; печерне місто і монастир Вардзія та інші місця, а також проїхали через вулканічний масив Дзірула та побували на узбережжі Чорного моря поблизу м. Поті.

У конференції взяли участь біля 70 учасників із Грузії, України, Росії, Канади, Румунії, Греції, Італії, Туреччини, Азербайджану, Ізраїлю, Бельгії, Швейцарії, Німеччини, Франції, Великої Британії.

Одеський національний університет імені І.І. Мечникова на конференції представляли завідуюча кафедрою загальної та морської геології, доктор геолого-мінералогічних наук, професор Янко Валентина Венедиктівна – виконавчий директор конференції та співкерівник проекту IGCP 610; завідуюча кафедрою археології та етнології України, доктор історичних наук, професор Сминтина Олена Валентинівна (заочно) – співкерівник проекту IGCP 610; кандидат геологічних наук, доцент кафедри загальної та морської геології Тюленєва Наталія Віталіївна; провідний фахівець кафедри археології та етнології України Гончаренко Аліса Володимирівна та студентка 5 курсу геолого-географічного факультету Кондарюк Тетяна. Д.і.н., проф. Сминтиною О.В. та пров. фах. Гончаренко А.В. була представлена постерна презентація «Реакція людини на зміни клімату в Північно-Західному Причорномор’ї на межі плейстоцену-голоцену: застосування теорії екологічного стресу».

Фоторепортаж з Першої пленарної конференції та польових екскурсій за проектом IGCP 610 «Від Каспію до Середземномор’я: зміни оточуючого середовища та реакція людини протягом четвертинного періоду» можна подивитися тут і тут.

Детальну інформацію про проект та конференцію можна знайти на офіційній сторінці проекту http://www.avalon-institute.org/IGCP610/index.php та на офіційній сторінці проекту на Фейсбуці https://www.facebook.com/groups/180481035443572/

Наступна конференція відбудеться восени 2014 р. Слідкуйте за новинами і приєднуйтесь до проекту!

Коментувати не дозволено.